MLADÝ KOKOS – BLAHODÁRNÝ PŘÍRODNÍ NÁPOJ

Kokosový ořech je plodem kokosové palmy, a my si dnes řekneme o jeho zelené verzi, tedy mladém kokosu, který je i u nás již běžně dostupný – naštěstí! Pěstuje se zejména v rovníkových oblastech –  Jižní Americe, Africe, Indii, na Sri Lance, v Jižní Asii a v oblasti Pacifiku. Po dlouhá staletí je znám nejen jako osvěžující a silně hydratační chutný nápoj, ale především pro své blahodárné účinky. 

Zdroj přírodních živin:

Čerstvá šťáva z mladého kokosu je doslova elixírem života. Neobsahuje žádný tuk ani cholesterol. Je bohatá na přírodní ionty, vitamíny, minerály – které vyrovnávají tlak, elektrolyty a také antioxidanty. Věděli jste, že složení kokosové vody je podobné složení naší krevní plazmy?! Při požívání kokosové vody se můžeme také těšit z dostatku vápníku, draslíku a hořčíku. Obsahuje rovněž vitamín C a také vitamín M – což je kyselina listová.

Proč pít šťávu z mladého kokosu:

Dle vědeckých výzkumů, obsažené antioxidanty, kyselina laurová a cytokinin, pomáhají proti stárnutí. Hvězdy hollywoodu se jím prý osvěžují pro věčné mládí jejich pleti, a to díky minerálům, vitamínům a elektrolytům. Dlouhodobě a velmi účinně hydratuje tělo, a máme vyzkoušeno, že i v těch největších vedrech, holt tropický nápoj! Z těchto důvodů a také jelikož neobsahuje žádný cholesterol ani tuk, je skvělým doplňkem k hubnoucímu programu. Skvěle se hodí na sport – je totiž přírodním isotonickým iontovým nápojem, který nedráždí žaludek.

Co z něj můžeme vytěžit:

Z kokosového ořechu lze získat mnoho různých produktů: kokosová voda, kokosový olej, kokosové mléko, sušená kokosová mouka, kokosový cukr nebo tzv. kokosové maso. Ze sušených skořápek lze vyrobit přírodní misky, naběračky, různé kokosové dekorace, nebo třeba kokosová vlákna, lana, a tak mnoho dalšího.

Vodu z mladého kokosu můžete pít neomezeně jak vy, tak i vaše děti. Pro mnoho uživatelů je jeho použití hlavně kulinářské. Výborně se hodí i jako základ do smoothie, kaší, a do dezertů, kde použijete nejen samotnou vodu, ale i vytěžené kokosové maso. Kokosové produkty se používají v thajské i indické kuchyni, a to do polévek a masových směsí. Vyrobit si můžete i kokosové mléko, kefír či jogurt. Kokos je přírodní zázrak a jeho užité se žádné meze nekladou – využijte svou fantazii naplno, a Na zdraví!